onsdag 8. februar 2012

Farmor's Eplekake (Eggfri) / Grandmother's Apple Pie (Eggless)

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Noen av mine kjæreste barndomsminner er fra farmor's og farfar's hus, der jeg var veldig ofte. Et godt sted å være! Farmor lærte meg masse om mye, også om matlaging og baking. Jeg sto alltid ved siden av og spurte og grov og hjalp (mer eller mindre) til med middager og bakst. Mye av det jeg kan i dag kan jeg takke henne for. Der gikk det i skikkelig norsk husmannskost og i dag vil jeg dele hennes oppskrift på eplekake med dere. Den er kjempegod, uten en masse dilldall, bare god smak! Vi hadde epletrær i hagen -  "Gravenstein",  " Transparent" og "Åkerø"  - og når eplene var modne var hun ikke sein om å diske opp med denne kaken. Ikke noe var som å sitte ute på trappa og spise nystekt eplekake sammen med farfar som kom inn fra jordet og arbeidet der når vi ropte at kaffen var klar! Du kan bruke de eplene du vil men jeg anbefaler søte, litt myke epler, f.eks. "Pink Lady" e.l. (Ikke "Granny Smith", selv om det er favoritteplet mitt å spise, synes jeg de blir for harde og syrlige i denne kaken). Er du forresten så heldig å ha tilgang på rabarbra når det er i sesong er et godt tips å lage rabarbrakake av denne oppskriften. Ingen annen hokuspokus enn å bruke rabarbra istedenfor epler; fremgangsmåten og ingredienser er noeyaktig den samme. Deilig! (Denne kaken er forøvrig uten egg mtp allergikere).
English:
Some of my fondest childhood memories are from grandmother's and grandfather's house where I spent a lot of time. A good place to be! Grandmother taught me a lot about many things, also about cooking and baking. I was always standing next to her asking questions and helping out (more or less) with dinners and baking. I can thank her for much of what I know today. There we got real Norwegian old fashioned food and today I want to share with you her recipe for apple pie. It is really nice, without any advanced hocus pocus. We had apple trees in the garden and when the apples were ripe she immediately made this cake. Nothing was like sitting outside eating apple pie hot from the oven togehter with grandfather who wasn't late coming in from the fields and his work there when we called out that the coffee was ready! You can use the apples you wish but I recommend using sweet, soft apples f.ex. "Pink Lady" or something, (not "Granny Smith" even though this is my favourite apple for eating I think it is too hard and tart for this cake). A little tip: If you are lucky enough to have access to rhubarb when in season you can make rhubarb cake from this recipe. Same ingredients and method, just replace the apples with rhubarb. Lovely! (This cake is also without eggs).
INGREDIENSER (form ca. 24 cm)/ INGREDIENTS (springform ca. 24 cm/9")
Mørdeig / For the pastry:
1,3 dl sukker / 130 ml sugar (1/2 cup)
6,5 dl hvetemel / 650 ml plain flour (2 3/4 cups)
1,5 ts bakepulver / 1,5 tsp bakingpowder
120 g meierismør, romtemperert / 120 g butter, softened (4.2 oz)
1,7 dl fløte eller melk (eller blanding) / 170 ml cream or milk (or mix) (3/4 cup)
Fyll / For the filling:
3-4  epler / 3-4 apples
ca. 3 ss sukker / ca. 3 tbsp sugar
ca. 1,5 ts kanel / ca. 1,5 tsp cinnamon

FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under) Bland mel, sukker og bakepulver i en bolle. Tilsett mykt smør i biter og smuldre dette inn i mel- og sukkerblandingen, enten med fingrene eller med en kjøkkenmaskin, til smulete i konsistensen. Tilsett så fløte/melk og arbeid deigen sammen til en ball. Pakk inn i plast og la hvile i kjøleskapet minst 30 minutter. Smør en 23-24 cm springform. Kjevle ut 2/3 av deigen til ca. 3 mm tykkelse. Kle formen med deigen og klem godt opp langs sidene, ca. halvveis opp til kanten. Skjær til med en kniv så du får en jevn kant og fjern overflødig deig. Skrell eplene, skjær i biter og ha i paiskallet. Ha så mye epler i at du fyller opp til kanten av deigen. Strø over sukker og kanel og bland godt. Kjevle så ut resten av deigen og skjær remser som du legger i gittermønster over eplene. Legg til slutt en remse rundt ytterkanten av kaken og klem godt sammen. Stek på nest nederste rille ved 220 grader i ca. 30 minutter. Nytes varm, lunken eller avkjølt som den er eller med litt krem eller iskrem ved siden av. Kaken kan fint fryses.
English:
(See step-by-step pictures below). In a bowl, mix flour, sugar and baking powder. Add soft butter in pieces and blend in using your fingers or a mixer until the mixture resembles bread crumbs. Add cream/milk, mix and form a firm pastrydough. Wrap in cling film and leave the dough to rest in the fridge at least 30 minutes. Grease a 23-24 cm (9") baking tin (with loose bottom). Using a rolling pin, roll out 2/3 of the pastrydough to approx. 3 mm thickness. Transfer to the baking tin and press it up the sides about halfway up to the edge. Trim the edges evenly using a sharp knife. Remove excess dough. Peel the apples, cut into cubes and fill the pie-shell. Add sugar and cinnamon and mix well until all applepieces are covered. Now roll out the last 1/3 of the dough, cut "ribbons" and make a nice checked pattern over the apples. Lastly put a ribbon all the way around the edge of the cake and press well together. Cook on the second lowest rack at 220 degrees Celcius (430 degrees Fahrenheit) for approx. 30 minutes. Enjoy the cake hot, lukewarm or chilled, either on its own or with some whipped cream or ice cream. You may freeze the cake and heat a little before serving.
Verdens beste eplekake! / The best apple pie!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...